sabato 14 giugno 2014

Parfumati-va casa cu plante uscate


   
          Cu putin efort si un cost minim, puteti improspata atmosfera din locuinta apeland la ajutorul plantelor uscate. 
       Trandafir, levantica, cuisoare, cimbru, rozmarin, salvie... sunt numai cateva din ingredientele din care se obtin excelente parfumuri de casa, total lipsite de nocivitate atat pentru mediu cat si pentru dumneavoastra cumparati-le proaspete sau, mai economic, culegeti-le pe timp frumos, in sezonul lor, dupa-amiaza, cand parfumul lor este la apogeu si, in mare parte, sunt deshidratate. Dupa aceea, puneti-le la uscat intr-un loc lipsit de umezeala si umbros.
            Pentru a le feri de mucegai, respectati cateva reguli generale: alegeti inflorescente pe cale sa se deschida si ierburi proaspete, puternic mirositoare. Indepartati frunzele exemplarelor inflorite. Stergeti bine tulpinile, ca sa indepartati orice urma de umezeala.

             Creati buchetele mici in care sa puneti maximum patru sau cinci flori si o mana de verdeata, legati-le cu un elastic si suspendati-le cu inflorescentele in jos, intr-un loc uscat, bine aerisit si cu putina lumina. Lasati-le acolo minimum 10 zile. Daca faceti mai multe buchete, nu le lipiti unele de altele, pentru a permite aerului sa circule printre ele.
Pentru a accelera procesul de uscare, le puteti introduce si intr-un cuptor reglat la temperatura mica. O modalitate simpla si eficienta de uscare a petalelor este urmatoarea: culegeti sau cumparati flori parfumate (trandafiri, iasomie, lacrimioare etc.). Rupeti-le petalele si asezati-le pe un gratar, ca sa se deshidrateze, intorcandu-le de pe o parte pe alta la fiecare doua zile, pana cand devin casante. In acelasi fel puteti pune la uscat coji de lamaie sau de portocala.

       Urmatoarele amestecuri sunt usor de realizat si isi mentin prospetimea mult timp daca aveti grija sa le adaugati din cand in cand cateva picaturi de ulei esential (la fiecare 15-20 de zile). Puneti ingredientele intr-o cupa din sticla sau de ceramica. Intoarceti plantele in fiecare zi. Le puteti pastra astfel vreme de cinci ani, fara sa se altereze.
Amestec provensal: seminte de levantica, rozmarin, cimbru, roinita, busuioc, flori de tei, coaja de portocala si de lamaie.
- Amestec de condimente: ghimbir, scortisoara, nucsoara (cate un gram de pulbere din fiecare), un baton de scortisoara, lamaie, frunze de menta, trei cuisoare, un bat de vanilie rupt in bucatele mici.
Amestec floral: pudra de iris (20 g), petale de trandafiri uscate, levantica. Decorati cu trandafiri intregi, uscati.

Nessun commento:

Posta un commento