Ceaiul - apa fierbinte impreuna cu o planta - veti spune ce atata filosofie pentru un lucru atat de simplu. Multi dintre noi stiu ca ceaiul ajuta la ameliorarea si calmarea multor afectiuni si este chiar preferat fiind o ameliorare pe cale naturala.
Insa daca privim mult inapoi si mai ales la poporul care a facut ca ceaiul sa aiba un adevarat ritual, lucrurile se schimba, totul devenind o intreaga filosofie, o filosofie a vietii.
Asadar planta ceaiului Camellia sinensis a fost adusa de catre poporul chinez din Asia locul unde a fost descoperita pentru prima data, iar ceaiul era folosit in special pentru gustul deosebit pe care il avea.
Ceremonia ceaiului nu este o pierdere de timp pentru a conversa, ci este un mod rafinat de relaxare. Oaspetii participanti la ceremonie trebuie sa gaseasca o oaza de liniste sufleteasca, de meditatie, de pace, uitand de toate grijile de zi cu zi.
Ceremenia ceaiului este un moment , intre multe alte momente ale zilei, cand trebuie sa fim constienti de tot ceea ce facem, de orice mica actiune, de modul cum actionam si de tot ceea ce ne inconjoara fara sa fim dominati de nimic, dar actionand in deplina armonie cu ambientul in care ne gasim. Este necesar sa facem un singur lucru o singura data. Orice efort al mintii trebuie sa se concentreze doar spre o singura actiune, toate aceste conditii ducand spre principiile fundamentale ale ceremoniei expuse de maestrul Sen no Rikyu (1522 - 1591), avand ca elemente de baza: Armonia; Respectul; Puritatea; Linistea si Seninatatea.
Tot maestrul a stabilit sapte reguli de baza privind modul de preparare perfect a ceaiului, simplu la prima vedere, dar care are nevoie de multa indemanare si daruire pentru a-l reusi in mod desavarsit:
1. pregateste un bol de ceai delicios (la propriu si la figurat);
2. creeaza senzatia de racoare - vara si de caldura - iarna ;
3. aranjeaza carbunii in asa fel incat apa sa fiarba cum trebuie;
4. aranjeaza florile in asa maniera, incat sa creeze impresia ca se afla in mediul lor natural;
5. fii gata intotdeauna inainte de vreme;
6. fii pregatit in caz ca ploua;
7. fii respectuos cu oaspetii tai
Pentru ceremonia ceaiului sunt necesare foarte multe obiecte, "dogu", dar asa cum spune maestrul Sen no Rikyu " Cum sunteti cu obiectele, asa sunteti, mai mult sau mai putin cu ceilalti", aceasta referire o face datorita faptului ca desi se se gasesc multe obiecte in acest ritual, doar o parte sunt utilizate, celelalte fiind necesare doar ca prezenta.
Kakemono: pergamentul pictat sau caligrafiat, din hartie de orez (scrisul se numeste bokuseki
- „dare de cerneala”) ce contine fie un proverb cunoscut, fie cuvintele
referitoare la traditia ceaiului: „wa-kei-sei-jaku”
(armonie-respect-puritate-liniste) sau chiar o singura ideograma
(vant, pace, puritate etc.). Este unul dintre obiectele cu o mare
importanta pentru ca simbolizeaza functia spirituala a ceremoniei. Gazda
decide ce kakemono trebuie ales pentru a simboliza scopul ceremoniei.
Si cum tocmai am spus, ca ceremonialul ceaiului este o adevarata filosofiea vietii, ca orice filosofie trebuie bine studiata, in cele mai mici amanunte, asa ca alte amanunte, curiozitati, si multe altele in articole viitoare.
Nessun commento:
Posta un commento