venerdì 6 gennaio 2012

RIDICHEA NEAGRA INTRE SANATATE SI DELICIU




              Ridichea neagra cu denumirea stiintifica  Raphanus sativus niger, este una din miile de plante care pot alina sau vindeca bolile noastre. Din pacate lumea medicamentelor, a devenit mult mai usor accesibila (chiar daca uneori costurile sunt......peste puterea noastra de achizitie) ,  cu efecte mult mai rapide decat produsele naturale, insa din pacate, efectele adverse sunt aproape de fiecare data ireversibile.
                Asadar, poate ar trebui sa ne amintim mult mai des, de ce nu, in fiecare zi de plantele noastre, de radacinele noastre, de tot ce este natural si pur, dintr-un mediu natural cat mai putin poluat.


              Ridichea neagra, aceasta radacina miraculoasa, are efecte deosebite pentru sanatatea noastra,  consumul ei ducand la cresterea imunitatii, organismul reusind in acest fel sa se apare importriva infectilor, avand un efect tonic, detoxifiant si mineralizant.Ea are un continut ridicat de vitamina C ( trei sferturi din cantitatea zilnica recomandata) vitamina care, dupa cum se stie, are un rol important in prevenirea racelii, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Din compozitia ridichii nu lipsesc nici sodiul, potasiul, fosforul, iod, sulf, magneziu, si nici vitaminele A, B chiar daca cele din urma sunt prezente intr-o cantitate mai mica.                 
             Cu toate ca in 100 grame de ridiche neagra se gasesc doar 24 calorii, ridichea neagra este o o leguma deosebit de nutritiva si de aceea am face bine sa nu o ocolim daca ne-am hotarat sa urmam o cura de slabire.  De aceea, in perioadele reci, cand suntem mai predispusi imbolnavirilor, se recomanda cu precadere consumul ridichiilor negre.
          Ca si alte radacinoase, ridichea neagra favorizeaza o circulatie corecta a sangelui, ducand la scaderea colesterolului si prevenind aparitia bolilor de inima. Pe de alta parte, siropul de ridiche neagra calmeaza tusea si duce la eliminarea substantelor nocive din bronhii si plamani. Mai mult, ridichea neagra actioneaza precum un sedativ asupra sistemului nervos al organismului. Indeosebi in cazul copiilor, ridichea neagra poate fi folosita ca remediu impotriva rahitismului, ajutand la fixarea calciului si la fortifierea organismului, optimizand procesul de crestere si dezvoltare. Ridichea neagra este indicata la copii si pentru combaterea starilor de oboseala si anemie.
Ridichiile negre cresc pofta de mancare si au efect de calmare a durerilor de cap puternice. In plus, ridichiile negre sunt recomandate in cazul virozelor ajutand la scaderea febrei. Pentru ca ridichea neagra este un puternic tonic respirator, in cazul racelilor, o cura cu suc de ridichi poate duce rapid la desfundarea nasului si la potolirea tusei. 50-100 ml de suc de ridiche pe zi sunt suficienti. In cazul dischineziei biliare, sucul de ridiche neagra se consuma proaspat sau in amestec cu miere. Sucul de ridiche are meritul de a contribui intr-un procent destul de mare la macinarea si eliminarea pietrelor la fiere, ameliorand durerile.
           Una dintre retetele miraculoase este aceea a siropului de ridiche neagra, care se obtine prin scobirea unei ridichi negre mature suficient de mare, unde punem zahar si se lasa pana la topirea acestuia. Siropul obtinut se consuma dupa fiecare masa, cate o lingurita, tratand in asa fel tusea seaca, care va disparea ca prin minune.
                Insa se poate consuma si ca salata avand un gust delicios.





Nessun commento:

Posta un commento